Pandora 6.51.0

Nova verzija programa uključuje:

 • Unos podataka za Currency2 i CurrencyRate vrjednosti na dijalogu podešavanja programa onemogućen,
 • Funkcija ConvertDatabase onemogućena ako je baza otvorena (provjera postojanja *.ldb datoteke, samo za ADO),
 • Funkcija CompactDatabase onemogućena ako je baza otvorena (provjera postojanja *.ldb datoteke),
 • Onemogućen prikaz greške ‘modApp_Actions.QueryOpen, ###, Error: 364, Object was unloaded’ kod pregleda dokumenata za slučaj kad prvi dokument još nije kreiran,
 • Korekcija funkcija GoToRecord za DAO i MoveRecord za ADO. Komande PgUp, odnosno PgDown onemogućene na prvom i zadnjem zapisu obrađenog dokumenta,
 • Pozivi funkcija GetNumber na poljima za unos podataka koji su vezani na Data kontrole zamjeneni sa pozivom funkcija funkcijom ADO_Mask/DAO_Mask,
 • Na pregledu računa dodano polje ‘eRačun’ za evidenciju računa koji se šalju kroz servis FINA eRačun. Podatak se dodatno koristi za upozorenje korisnika i onemogućavanje storniranja,
 • Korigiran tekstualni ispis iznosa na računima,
 • Korekcija unosa početnih podataka u novokreiranu bazu (procedura DatabaseDefaultValues),
 • Onemogućeno otvaranja šifrarnika ako je dokument obrađen,
 • Provjera OIB-a dodana na dijalog za unos poslovnog partnera i operatera,
 • Pozivi funkcija Fiskal i FiskalCOM više ne proslijeđuju parametar ‘sParagonNo’. (Koristi se podatak iz baze),
 • U poziv funkcije ‘PosaljiRacun’ dodan parametar ‘sParagonNo’,
 • Funkcija CreateFile preimenovana u CreatePOS.

Napomena: Za potpunu funkcionalnost modula za ispis PDF417 koda, potrebno je imati instaliran NetFramework 4.6.2. Ova verzija programa je usklađena sa Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj od 13.05.2022

Za detaljan popis promjena kliknite ovdje

Učimo slušati 4.0.0

Nova verzija programa uključuje:

 • Dozvoljava se izrada grafikona za manje od 5 vježbi,
 • Oznaka verzije usklađena s programom ‘Učimo slušati – Govor’,
 • Manje korekcije i optimiranja programskog koda.

Za detaljan popis promjena kliknite ovdje

Obavijest obveznicima fiskalizacije o načinu dostavljanja podataka o poslovnom prostoru

​Sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom (Narodne novine, broj 115/16) počevši od 1. srpnja 2017. godine svi obveznici fiskalizacije su dužni dostavljati podatke o poslovnim prostorima i podatke o proizvođaču/održavatelju programskog rješenja isključivo korištenjem elektroničkog servisa Porezne uprave ePorezna (članak 19. i 19.a Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom).

Više o tome možete pronaći na stranicama Porezne uprave.

Obavijest obveznicima fiskalizacije o prelasku na TLS protokol

U svrhu održavanja potrebne razine informacijske sigurnosti najavljujemo obveznicima fiskalizacije ukidanje podrške za SSL v3 i TLS v1.0 enkripcijski protokol na CIS-u Porezne uprave. Uskoro će na strani CIS-a biti podržani samo protokoli TLS v1.1 i TLS v1.2.
Primarna svrha protokola je osigurati privatnost i integritet podataka koji se razmjenjuju između korisnika fiskalizacije i Centralnog Informacijskog sustava Porezne uprave.
Navedene izmjene će se na strani Sustava fiskalizacije u testnoj okolini napraviti 1. rujna 2016.g., a u produkcijskoj okolini 9. siječnja 2017.g.
U periodu od 1. rujna 2016.g. do 9. siječnja 2017.g. biti će omogućeno testiranje korisničkih rješenja i naplatnih uređaja obveznika fiskalizacije.
Obzirom na prethodno navedeno  pozivamo vas da na vrijeme poduzmete sve potrebne korake za provjeru kompatibilnosti rješenja vaših naplatnih uređaja za komunikaciju s CIS-om Porezne uprave putem TLS v1.1 i v1.2 protokola te ukoliko je to potrebno da na vrijeme napravite potrebne prilagodbe u korisničkim rješenjima.
Više o prelasku na TSL protokol možete naći na stranicama porezne uprave.

Obavijest za obveznike fiskalizacije

Slijedom obavijesti Porezne uprave o obnovi poslužiteljskog certifikata cis.porezna-uprava.hr od 10.lipnja 2016., a koji će se se koristiti u produkcijskoj okolini u sustavu fiskalizacije od 13.06.2016.godine, obavještavamo korisnike na koji način mogu preuzeti javni ključ certifikata.

Obzirom da se radi o novom profilu certifikata, potrebno je preuzeti i dva nova FINA CA potpisna certifikata i smjestiti ih u „truststore“ kojeg aplikacija/sustav koristi. Radi se o certifikatima FINA DIGITALNI CERTIFIKATI (SHA-256) – izdani od 07.12.2015., koje možete preuzeti na sljedećim linkovima: http://rdc.fina.hr/Root/FinaRootCA.cer i http://rdc.fina.hr/RDC2015/FinaRDCCA2015.cer.

Molimo obveznike fiskalizacije (krajnje korisnike) da se obrate korisničkoj podršci proizvođača softvera radi nadogradnje blagajničkog sustava novim javnim ključem certifikata Porezne uprave.